Pomoc przy pracy

Latynoska literatura, film, architektura. García Marquéz, Borges, Sepúlveda, Meirelles, Niemeyer, Mendez da Rocha... Jest o czym/kim rozmawiać!

Pomoc przy pracy

Postprzez viljar » 02 paź 2009 19:31

Cześć ;) Jestem licealistą (2 klasa), mocno interesuję się Ameryką Łacińską. Ostatnio nasz "genialny" (;)) nauczyciel geografii wpadł na pomysł zadania nam pracy semestralnej mającej coś wspólnego z przedmiotem. Tematy dowolne, ale w jakiś sposób związane ze sprawami gospodarczymi/demograficznymi/kulturoznawczymi. Jako, że tematy kulturoznawcze są dla mnie najbardziej interesujące wybrałem sobie temat "Taniec w kulturach iberoamerykańskich" (nie do końca jestem pewien, czy lepiej było powiedzieć "w kulturach" czy może raczej w "kulturze", ale nauczyciel nie miał obiekcji). W każdym razie chodzi mi o wskazanie roli i generalną analizę tańca jako pewnego zjawiska społecznego w Ameryce Płd. (choć Karaiby też mnie interesują).

Macie może jakieś linki na ten temat, albo możecie coś powiedzieć od siebie, na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji? Zwłaszcza interesują mnie takie kraje jak Argentyna i Brazylia.
Niestety w Ameryce Łacińskiej nie byłem, wciąż to dla mnie strefa marzeń, więc empirycznie jestem goły.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc,
pozdrawiam ;)
viljar
clandestino

Re: Pomoc przy pracy

Postprzez tierralatina » 02 paź 2009 21:17

Witaj. No najlatwiejszego tematu to sobie nie wybrales... ;) Jeszcze gdyby to byla muzyka w kulturze latynoskiej to moglbym Ci troche podpowiedziec. Ale taniec? Trudna sprawa.
Choc pewnie gdy wrzucisz w Google haslo Brasil+samba, albo Brasil+forró, to pewnie bedziesz mial setki tysiecy odpowiedzi. Gorzej z Argentyna. Zwlaszcza, ze to nie jest jakos specjalnie tanczacy narod. Pewnie myslales o tango, ale tango choc jest automatycznie kojarzone z Argentyna, to w zaden sposob nie jest reprezentatywne dla tego regionu. Tanga w Argentynie sie nie tanczy. Tango tanczy sie w Buenos Aires (historia tanca jest scisle zwiazana z historia miasta), ale tez - wbrew temu co sadzi sie zagranica - wcale nie tak masowo.W szkolach tanga zdecydowanie wiecej jest cudzoziemcow niz Argentynczykow.

Nie wiem, moze ktos madrzejszy ode mnie sie jeszcze wypowie. W przecienym razie proponuje Ci rzecz nastepujaca - szperaj w necie, szukaj, czytaj, a gdy bedziesz mial jakies konkretne pytania, watpliwosci to wtedy sie tu pytaj. Tak bedzie latwiej Ci pomoc. Bo wobec tak rzuconego hasla "Rola tanca w kulturach latynoamerykanskich", jestem troche bezradny.
tierralatina
transeúnte

Postprzez viljar » 02 paź 2009 21:29

Hm, faktycznie chyba lepiej byłoby wziąć zamiast tańca muzykę (ja też w tym temacie w sumie czuję się mocniejszy - głównie ze względu na Brazylię, bo nazwiska pokroju Raul Seixas, Caetano Veloso, Gilberto Gil czy Chico Buarque są mi bliskie). Dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu w sprawie Argentyny, faktycznie myślałem, że to trochę bardziej tańczący naród ;) No ale nic, spróbuję się zmierzyć z tematem, w razie czego to jest jeszcze szansa, że uda mi się zmienić taniec na muzykę.
Niemniej, jakby ktoś coś jeszcze wiedział to proszę pisać ;)
viljar
clandestino

Postprzez Polones » 02 paź 2009 23:06

Podam ci jeden link

http://pt.wikipedia.org/wiki/Anexo:List ... _do_Brasil

To jest lista - niepełna! - tańców i stylów muzycznych Brazylii (niektóre są wybitnie lokalne). Niestety, opisy są po portugalsku (może jednak znasz ten język?). Jak widzisz, jest ich mnóstwo.

Co do roli tańca to chyba jest taka jak wszędzie, gdzie ludzie lubią się bawić czy świętować. Nie ma tu jakichś szerszych ukrytych znaczeń.

Na pewno dominuje Samba, Forro, Lambada :D, Capoeira... Reszta to już regionalne sprawy.
Polones
transeúnte

Postprzez TeEs » 03 paź 2009 01:04

o do roli tańca to chyba jest taka jak wszędzie, gdzie ludzie lubią się bawić czy świętować. Nie ma tu jakichś szerszych ukrytych znaczeń.

To akurat nie jest do konca prawda. Wiekszosc tancow o korzeniach afrykanskich, czy indianskich ma wlasnie mniej lub bardziej ukryta szersza symbolike i znaczenie. Taka capoeira, to nie tylko taniec. To znacznie wiecej. Nie mowiac juz o badz co badz bardzo w niektorych regionach popularnyc tancach o obrzedowej tradycji, jak chociayby urugwajskie candombe. Albo tance majace wprowadzic tanczacego w trans laczacy go z bostwem, stosowane czasem w candomblé...
Taniec, zwlaszcza w Ameryce Lacinskiej, to jednak bardzo czesto cos bardziej zlozonego niz tylko zabawa. Choc fakt, przy tych najpopularniejszych, jak samba, czy salsa, tak wlasnie jest.
TeEs
transeúnte

Postprzez Polones » 03 paź 2009 18:28

Oczywiście, masz rację, TeEs. Miałem raczej na myśli "właściwych" Brazylijczyków, bo o Indianach za dużo nie wiem, a już o ich tańcach to w ogóle.
Polones
transeúnte

Postprzez TeEs » 03 paź 2009 23:11

ja wcale nie mialem na mysli stricte indianskich tancow. Mowilem o tancach "brazylijskich" majacych indianskie, badz afrykanskiej korzenie. A wiekszosc brazylijskich stylow tanecznych, czy muzycznych posiada wlasnie takowe. I wcale nie musza byc one "poganskie" (w naszym, katoeuropejskim tego slowa znaczeniu) - ile przeciez jest tancow zwiazanych w jakis sposob z kultem Sw. Benedykta Massariego (São Beneditto, o Negro - patron czarnoskorych mieszkancow Ameryki Poludniowej)?
Taniec jako sama tylko rozrywka jest zjawiskiem relatywnie nowym.
TeEs
transeúnte

Postprzez TeEs » 12 paź 2009 03:13

@Viljar: Czy Ty znasz hiszpanski? Jesli tak to znalazlem w swoich archiwach tekst, ktory - byc moze - Cie zainteresuje. Wlasnie o tancu. Ale jest wlasnie po hiszpansku.
TeEs
transeúnte

Postprzez viljar » 14 paź 2009 13:27

Niestety słabo, bo uczyłem się wyłącznie sam, a w szkole mam francuski. Niemniej, podeślij ten tekst, może coś zrozumiem ;)
viljar
clandestino

• Reklama

Powrót do Kultura