Witaj. No najlatwiejszego tematu to sobie nie wybrales...

Jeszcze gdyby to byla muzyka w kulturze latynoskiej to moglbym Ci troche podpowiedziec. Ale taniec? Trudna sprawa.
Choc pewnie gdy wrzucisz w Google haslo Brasil+samba, albo Brasil+forró, to pewnie bedziesz mial setki tysiecy odpowiedzi. Gorzej z Argentyna. Zwlaszcza, ze to nie jest jakos specjalnie tanczacy narod. Pewnie myslales o tango, ale tango choc jest automatycznie kojarzone z Argentyna, to w zaden sposob nie jest reprezentatywne dla tego regionu. Tanga w Argentynie sie nie tanczy. Tango tanczy sie w Buenos Aires (historia tanca jest scisle zwiazana z historia miasta), ale tez - wbrew temu co sadzi sie zagranica - wcale nie tak masowo.W szkolach tanga zdecydowanie wiecej jest cudzoziemcow niz Argentynczykow.
Nie wiem, moze ktos madrzejszy ode mnie sie jeszcze wypowie. W przecienym razie proponuje Ci rzecz nastepujaca - szperaj w necie, szukaj, czytaj, a gdy bedziesz mial jakies konkretne pytania, watpliwosci to wtedy sie tu pytaj. Tak bedzie latwiej Ci pomoc. Bo wobec tak rzuconego hasla "Rola tanca w kulturach latynoamerykanskich", jestem troche bezradny.